Ludzie coraz częściej są przepracowani, zabiegani i myślą głównie o swojej pracy. Niestety to wszystko odbija się negatywnie na naszym zdrowiu, któremu poświęcamy coraz mniej czasu i uwagi. Świadczy o tym to, że osoby pochłonięte pracą bardzo mało śpią, spędzają większość czasu w tej samej pozycji i często nie czują zwyczajnej potrzeby odpoczynku. A zdrowie to nie tylko właściwa ilość snu, aktywność fizyczna czy równowaga między pracą a odpoczynkiem. Ważna jest tu również odpowiednio zbilansowana dieta, ponieważ dostarcza nam ona wszystkiego czego potrzebujemy, aby funkcjonować tak jak należy i cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Podstawą racjonalnej diety jest regularność w spożywaniu posiłków. Ze względu na specyfikę niektórych zawodów jest to często bardzo trudne, ale nie musimy borykać się w pojedynkę z tym problemem. W polskiej sieci gabinetów „Projekt zdrowie” – https://projektzdrowie.info/diety/dieta-dla-zapracowanych/, pracuje wykwalifikowana kadra dietetyczna, która jest w stanie pomóc osobom zapracowanym zadbać o zachowanie tej regularności. Po wstępnej analizie godzin pracy pacjenta, dietetyk może ocenić, które posiłki bez przeszkód mogą być spożywane w niezmienionych porach dnia, a które należy dostosować do czasu pracy. Dla nas często może się to okazać niewykonalne, np. ze względu na pracę zmianową, ale zespół dietetyków z „Projekt zdrowie”, dzięki swojemu wieloletniemu doświadczeniu w branży dietetycznej, potrafi zadbać o regularność spożywania przez nas posiłków do warunków, w których żyjemy. Wtedy my będziemy zobowiązani jedynie do tego, by stosować się do ich zaleceń, aż w końcu doczekamy momentu, kiedy to regularne jedzenie wejdzie nam w nawyk i już nie będzie to dla nas stanowić problemu.
Porady dal zapracowanych
Częstym problemem osób pracujących jest to, że spożywają one zbyt dużo przekąsek w ciągu dnia, które w ich opinii mają zastąpić im posiłki, na które pracoholicy rzekomo nie mają czasu. Jest to oczywiście nieprawda, ponieważ żadna przekąska (nawet ta zawierająca mnóstwo witamin), nie zastąpi pełnowartościowego posiłku. Wracając jednak do przekąsek, to ich nadmierne spożycie prowadzi często do otyłości, próchnicy czy zaburzeń lipidowych. Warto w takim razie poradzić się specjalisty, jakie przekąski spełnią swoją prawidłową funkcję, jaką jest zapobieganie niebezpiecznemu spadkowi poziomu insuliny w naszej krwi między posiłkami, a które najlepiej eliminować z jadłospisów ze względu na ich dużą szkodliwość.
Dietetycy pracujący w centrach „Projekt zdrowie” przypominają swoim pacjentom nie tylko o konieczności spożywania zdrowych przekąsek, ale również o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Jest to niezwykle istotne w każdym rodzaju pracy, bez względu na to czy pracujemy fizycznie, czy umysłowo. Zgodnie z zaleceniami specjalistów, należy przyjmować płyny małymi porcjami i najlepiej, jeśli jest to woda (bez substancji słodzących), której temperatura wynosi 15-22 stopnie Celsjusza, ponieważ wtedy bardzo dobrze się wchłania i zapobiega odwodnieniu.
Jeśli często czujemy się uzależnieni od naszego etatu, warto uniezależnić od niego nasz plan żywieniowy. Dodatkowo, jeżeli będzie on ułożony przez dietetyka z „Projekt zdrowie”, możemy mieć pewność, że będzie on nie tylko odpowiednio zbilansowany, ale pomoże nam także naprawić w naszym organizmie to, co zniszczył pracoholizm.